Friday, August 23, 2013

MAKEUP TIPS: Loose Powder, Pressed Powder or Two Way Foundation Powder ?

Assalamualaikum.

Hi gadis gadis ! Pernah awk semua tahu apa beza loose powder, pressed powder (compact powder) atau bb two way foundation powder ?

Keeeeee tak kesah guna mana mana je sama asalkan bedak muka ? Haha. K sini kita discuss sikit apa beza ye.

1. Loose powder 

Pilihan loose powder Mira, loose powder Elianto. Skrg tgh ada sale 50% okay LOOSE POWDER ! Siapa tak ada lagi boleh meluru ke Elianto skrg.



Loose powder adalah sejenis bedak serbuk. Loose powder ni Mira banyak tgok makeup2 artis guna. Sbb loose powder ni sesuai digunakan selepas kita pakai foundation. Nnt kulit kita nampak flawlesssssssss je (: Mira selalu guna loose powder bila nk makeup utk hari Raya ke ada event ke apa ke. Haa. Sbb bg Mira, hasil loose powder ni lebih tahan lama dan cantik. Loose powder ni kita boleh guna sponge yg dia sediakan tu atau pun guna berus mcm berus utk blusher tu.




Ni contoh guna loose powder lepas guna foundation. Tambah lagi kena cahaya matahari, silau terus ! Haha.

KESIMPULAN: pakai loose powder dgn foundation dan pada bila bila masa ada majlis-majlis atau bila rasa nk mulus dan cantik lebih ! :p


2. Compressed powder (Compact powder bulat)

Haa ni Mira rasa semua org pun ada. Compressed powder. Compressed powder ni bentuk dia mst bulat ! Tak kesah lah jenama Maybelline ke, Garneir ke, Johnson&Johnson ke, mesti bulat !


Compressed powder ni Mira selalu guna daily. Contoh utk pg class. Mmg setiap hari pakai. Tp pakai tu je tak ada pakai foundation ke apa. Pendapat Mira lah, compressed powder tak kekal lama sgt and compact powder ni sesuai utk touch up. Bila rasa dah berpeluh ke, hidung dah berminyak ke, touch up guna compressed powder (: itu gunanya size dia kecik dan bulat. Senang bwk kemana mana utk touch up.

KESIMPULAN: compact powder boleh guna harian, sesuai utk touch up dan murah berbanding yg lain !



3. Two way foundation (Compact powder panjang)





Two way foundation/ BB two way foundation/ two way cake ni ada laaahh, haa ini lah ghupenya. Haha. Size dia mst panjang ! Ingat ye, panjang. Kalau compact powder, bulat. Mira start mengkaji apa beza antara dua ni sejak dlu masa Mira cari compact powder tp dah hbs terus Mira amik ni. Mira ingat sama je, size yg lain. Tp beza :/ bila sapu two way foundation powder ni bedak dia lg pekat. Maksudnya bedak dia lg tebal. Cepat je putih :O

Okay, two way foundation powder ni coverage dia lebih mulus dpd compressed powder. Hmm apaaa ye ayat sesuai. Haa "heavier coverage".

Kenapaaaa ada nama "foundation", sbb two way foundation ni adalah foundation dlm bentuk kering. Kenapa "two way" plak, sbb kita boleh guna bedak ni dlm bentuk kering atau basah. Kan dia foundation. So caranya kalau nk guna dlm bentuk basah, basahkan je sikit sponge dia lepas tu sapu bedak mcm biasa (: Mengikut kajian Mira, cewah. Emmm bila kita basahkan sponge dia, hasil dia lebih cantik. Bak ayat di atas tadi, "more coverage".


Mira guna Silky White. Tp sama je semua jenama. Mira amik Silky White sbb murah sikit compare dgn Maybelline :p Hiks



Ini adalah gambar dua hari lepas. Gambar ni diambil didalam rumah jiran pada waktu malam sbb dia buat open house. Err kena bgtau ke -.- K tak. Kesimpulannya skrg, kulit boleh nampak mulus dgn two way foundation powder. (Yg ni Mira basahkan sponge.) 


Sumber gambar bedak: Google. Thank you Google.



16 comments:

fasha said...

huuu..k.mora tenks for sharing...seriously sbelum ni pun sy tak tau nak bezakan sume jenis bedak tu..men belasah je beli..haha..tenks again..lepas ni dah tau dah nak pergi mana pakai bedak apa..nak mekap sume...hehehe

Cik Mun said...

ooo..mun ingatkan sama je..hehe

Eleena Nadhirah said...
This comment has been removed by the author.
Amirah Filzah said...

Kan dulu Mira pun tak ambil tahu pun :p

Fasha, Eleena: Welcome (:

Azila Latiff said...

Tips yang sangat menarik.. :D

AkuBukanLelaki said...

bole request cara nak pakai eyeshadow x?
selalu fail dan mcm burung hantu.sadis

Avewhitlock said...

Saya pon pakai Silky Girl Two Way foundation sebab murah dari yang lain + kalau pakai Maybelline kulit jadi gatal2 irritation. jadi guna silky girl je.. Miera tumpang promote sikit. saya ada jual tudung hand made, jadi sesapa berminat nak "usha-usha" boleh follow link ini ye? tq :D https://www.facebook.com/media/set/?set=a.155190844682781.1073741826.147677565434109&type=1&l=9b6b1420ab

Avewhitlock said...

Saya pon pakai Silky Girl jugak! sebab murah & senang dapat + kalau pakai Maybelline kulit saya jadi gatal-gatal sebab kurang sesuai kot? Silky Girl okay sikit. Mira tumpang promote boleh? saya ada jual tudung hand made, baru je beroperasi jadi sesapa yang berminat nak "usha-usha" boleh follow link ini ye? tq :D https://www.facebook.com/media/set/?set=a.155190844682781.1073741826.147677565434109&type=1&l=9b6b1420ab

Puteri Panda said...

Tahu cuma masih main hentam je pakai sampai sekarang. Hehehe...

Nurul Nad said...

k.mira, kalau bentuknya petak tapi pendek camner pula.. category mana tu? :D

Che Rosliza Che Mat said...

beza ke..baru akak tahu...tq share...

Suhaili Mustafa said...

saya guna elianto jugak :) silky girl/white mmg jadi pilihan pertama saya kalau nak beli.. sebab dia murah :) btw, need support from kak mira for my first giveaway. hadiah first tu jgn terkejut pulak. hahahaha visit my blog for more info :) www.suhailimustafamohdyusof.blogspot.com harap kak mira boleh join.. bloggers yg lain dijemput sertai. especially hijabsters ^_^ thank you !

NF said...

thanks for the info ! btw, saya guna silky white punya 2 way foundation tu jugak. :)

Dhia Johary said...

Nak tanya, kalau mira pakai 2 ways foundation tu, u pkai tak makeup base and liq foundation?

Dhia Johary said...

Dear, nak tanya, kalau u pakai 2 ways foundation, u pkai jugak makeup base and liq foundation ke?

Dhia Johary said...

Nak tanya, kalau mira pakai 2 ways foundation tu, u pkai tak makeup base and liq foundation?