Thursday, September 5, 2013

Natural look with Hansaegee Nature

Olaa olaaaaa! Assalamualaikum semua.

Hari ni Mira nak buat review produk produk Hansaegee Nature. Ada barang2 makeup, ada mask, aaaanddd paling special, ada video tutorial makeup natural look! Yeay!

First of all, before Mira start makeup, Mira pakai dulu N.M.F Aquaring Mask dpd Hansaegee. Tp sebelum pakai mask ni, cuci dulu muka and apply toner (:



Feeeeeeling sgt pakai mask ni. Pakai selama 10 minit hingga 20 minit okay.

N.M.F mask ni sesuai untuk melembapkan kulit sebab dia ada moisturizing effect. Sesiapa yg kulit kering tu boleh cuba pakai mask ni. Tapi pakai mesti kena consistent lah, baru nampak hasil dia. In shaAllah (:


Okaaayy now, let’s move on to makeup!

Produk produk yg Mira nak guna ni adalah produk makeup dari Vacci Luxe Collection.


1.      Make-up Base
Makeup base ni mcm ala ala liquid foundation. Tp dia bukan foundation tau, nama pun makeup BASE. Asas and first step before kita apply foundation dan seterusnya. Apa yg Mira suka ttg makeup base ni memutihkan, dan mencerahkan kulit kita lg. Plus makeup base ni ada UV protection!

2.      Stick Foundation (Natural beige)
I’m not a fan of stick foundation sbb bg Mira stick foundation mcm oily sikit compare to liquid foundation. Tp Mira suka sgt stick foundation Vacci ni. Tak oily, anddddd bila pakai compact powder lepas pakai makeup base and foundation ni, VAA VA VOOM! Terus jd kulit Snow White! Haha. Not to forget, this stick foundation buat makeup tahan lebih lama (: Cool!



3.      Powder Pact (Natural beige)
Powder pact Vacci ni sgt best sbb texture dia lembuuuut sgt bila apply dkt kulit (: Plus, powder pact ni ada UV protection jgak taaauu. And, powder pact ni wangi!

4.      Blusher (Pearl Orange)
Yuppp, I’m a big fan of orange blusher! Kod warna blusher Vacci ni “Pearl Orange” and warna dia macam peach. Sesuai untuk natural look.



5.      Eyeliner Pencil (Brown)
Kalau kita nak nampak natural, go for brown eyeliner! Paling penting, eyeliner Vacci ni senang dicuci. Kalau kita nk solat, senang je nk padam. Tak payah susah2 kena bwk makeup remover okay?

6.      Mascara
What I love about Vacci’s mascara is the shape of the mascara. Kalau korang nampak, bentuk mascara ni melengkung sikit. So dia betul2 ikut bulu mata kita. Mascara ni memanjang dan melentikkan bulu mata. Senang nk pakai, tak smudge and senang nk basuh jgak (:

7.      Lipstick (Golden Orange)
Again, orange colour! :D Warna orange lipstick Vacci ni sgt cantik and very-natural-look. Lipstick ni ada natural oil ingredient yg melembapkan lips kita. Plus, lipstick ni ada shiny2 sikit. So tak perlu lah pakai lip gloss lagi kan? Lipstick ni je dh cukup (:




 Hasilnyaaaa TADAAAA! Janji gambar ni mmg tak edit, tak pakai camera 360. Haha.

Mira sukaaaaaaa sgt dgn hasil makeup ni. Fresh and natural.

Semua makeup dpd Vacci ni adalah mineral based/mineral makeup. Mineral makeup is the safest. Sbb dia tak meresap pada liang pori dan membolehkan kulit utk bernafas lebih baik. Cewah ayat. Eh but its true! Haha. So makeup ni sesuai dipakai utk semua jenis kulit, No worries!

Ada banyak lg barang barang makeup boleh beli dkt Hansaegee Nature (www.hansaegee.com). Trust me, semuanya affordable (:

Happy shopping readers! :*

Wednesday, September 4, 2013

Story from the male perspective

Assalamualaikum.

Beautiful advice from a divorced man after 16 years of marriage.


Obviously, I’m not a relationship expert. But there’s something about my divorce being finalized this week that gives me perspective of things I wish I would have done different… After losing a woman that I loved, and a marriage of almost 16 years, here’s the advice I wish I would have had
1. Never stop courting. Never stop dating. NEVER EVER take that woman for granted. When you asked her to marry you, you promised to be that man that would OWN HER HEART and to fiercely protect it. This is the most important and sacred treasure you will ever be entrusted with. SHE CHOSE YOU. Never forget that, and NEVER GET LAZY in your love.
2. Protect your own heart. Just as you committed to being the protector of her heart, you must guard your own with the same vigilance. Love yourself fully, love the world openly, but there is a special place in your heart where no one must enter except for your wife. Keep that space always ready to receive her and invite her in, and refuse to let anyone or anything else enter there.
3. Fall in love over and over again.  You will constantly change. You’re not the same people you were when you got married, and in five years you will not be the same person you are today. Change will come, and in that you have to re-choose each other everyday. SHE DOESN’T HAVE TO STAY WITH YOU, and if you don’t take care of her heart, she may give that heart to someone else or seal you out completely, and you may never be able to get it back. Always fight to win her love just as you did when you were courting her.
4. Always see the best in her. Focus only on what you love. What you focus on will expand. If you focus on what bugs you, all you will see is reasons to be bugged. If you focus on what you love, you can’t help but be consumed by love. Focus to the point where you can no longer see anything but love, and you know without a doubt that you are the luckiest man on earth to be have this woman as your wife.
5. It’s not your job to change or fix her… your job is to love her as she is with no expectation of her ever changing. And if she changes, love what she becomes, whether it’s what you wanted or not.
6. Take full accountability for your own emotions: It’s not your wife’s job to make you happy, and she CAN’T make you sad. You are responsible for finding your own happiness, and through that your joy will spill over into your relationship and your love.
7. Never blame your wife if you get frustrated or angry at her, it is only because it is triggering something inside of YOU. They are YOUR emotions, and your responsibility. When you feel those feelings take time to get present and to look within and understand what it is inside of YOU that is asking to be healed. You were attracted to this woman because she was the person best suited to trigger all of your childhood wounds in the most painful way so that you could heal them… when you heal yourself, you will no longer be triggered by her, and you will wonder why you ever were.
8. Allow your woman to just be. When she’s sad or upset, it’s not your job to fix it, it’s your job to HOLD HER and let her know it’s ok. Let her know that you hear her, and that she’s important and that you are that pillar on which she can always lean. The feminine spirit is about change and emotion and like a storm her emotions will roll in and out, and as you remain strong and unjudging she will trust you and open her soul to you… DON’T RUN-AWAY WHEN SHE’S UPSET. Stand present and strong and let her know you aren’t going anywhere. Listen to what she is really saying behind the words and emotion.
9. Be silly… don’t take yourself so damn seriously. Laugh. And make her laugh. Laughter makes everything else easier.
10. Fill her soul everyday… learn her love languages and the specific ways that she feels important and validated and CHERISHED. Ask her to create a list of 10 THINGS that make her feel loved and memorize those things and make it a priority everyday to make her feel like a queen.
11. Be present. Give her not only your time, but your focus, your attention and your soul. Do whatever it takes to clear your head so that when you are with her you are fully WITH HER. Treat her as you would your most valuable client. She is.
12. Be willing to take her sexually, to carry her away in the power of your masculine presence, to consume her and devour her with your strength, and to penetrate her to the deepest levels of her soul. Let her melt into her feminine softness as she knows she can trust you fully.
13. Don’t be an idiot…. And don’t be afraid of being one either. You will make mistakes and so will she. Try not to make too big of mistakes, and learn from the ones you do make. You’re not supposed to be perfect, just try to not be too stupid.
14. Give her space… The woman is so good at giving and giving, and sometimes she will need to be reminded to take time to nurture herself. Sometimes she will need to fly from your branches to go and find what feeds her soul, and if you give her that space she will come back with new songs to sing…. (okay, getting a little too poetic here, but you get the point. Tell her to take time for herself, ESPECIALLY after you have kids. She needs that space to renew and get re-centered, and to find herself after she gets lost in serving you, the kids and the world.)
15. Be vulnerable… you don’t have to have it all together. Be willing to share your fears and feelings, and quick to acknowledge your mistakes.
16. Be fully transparent. If you want to have trust you must be willing to share EVERYTHING… Especially those things you don’t want to share. It takes courage to fully love, to fully open your heart and let her in when you don’t know i she will like what she finds… Part of that courage is allowing her to love you completely, your darkness as well as your light. DROP THE MASK… If you feel like you need to wear a mask around her, and show up perfect all the time, you will never experience the full dimension of what love can be.
17. Never stop growing together… The stagnant pond breeds malaria, the flowing stream is always fresh and cool. Atrophy is the natural process when you stop working a muscle, just as it is if you stop working on your relationship. Find common goals, dreams and visions to work towards.
18. Don’t worry about money. Money is a game, find ways to work together as a team to win it. It never helps when teammates fight. Figure out ways to leverage both persons strength to win.
19. Forgive immediately and focus on the future rather than carrying weight from the past. Don’t let your history hold you hostage. Holding onto past mistakes that either you or she makes, is like a heavy anchor to your marriage and will hold you back. FORGIVENESS IS FREEDOM. Cut the anchor loose and always choose love.
20. Always choose love. ALWAYS CHOOSE LOVE. In the end, this is the only advice you need. If this is the guiding principle through which all your choices is governed, there is nothing that will threaten the happiness of your marriage. Love will always endure.
In the end marriage isn’t about happily ever after. It’s about work. And a commitment to grow together and a willingness to continually invest in creating something that can endure eternity. Through that work, the happiness will come. Marriage is life, and it will bring ups and downs. Embracing all of the cycles and learning to learn from and love each experience will bring the strength and perspective to keep building, one brick at a time.

P/S: Feel like sharing this (:
OUH, and this too! HAHAHA. Watch this!

Monday, August 26, 2013

MAKEUP TIPS: How to apply your eyeshadow?

Assalamualaikum.

Ada beberapa org request Mira utk buat tutorial eye makeup. But since Mira rasa mcm berabad lagi nk buat, Mira buat entri ni utk explain pasal eye makeup dulu k (: 




First of all, eyeshadow. Mira rasa kita tak perlu ada eyeshadow palette yg besar banyak banyak warna tu. Buat apa kan :/ Yg penting, kita kena ada basic colour je. Sbb basic colour ni sesuai dgn apaaaa sahaja cara makeup, natural makeup ke, smokey eye ke, arabian look ke, semua guna basic warna je. 



Ni contoh warna warna basic. 

Tp bg Mira, cukup kita ada 4 warna:

1. Black (first in the palette, from right)

2. Dark brown (second in the palette)

3.  Light shimmery colour/Beige/Nude
(4th in the palette)

4. White/Light matte colour
(last in the palette)

Kalau Mira, Mira beli satu satu eyeshadow from Elianto. Contoh mcm ni, gambar Google je. Kemalasan sgt nk tangkap gambar brg makeup sendiri.



Kalau beli mcm ni lagi jimat, satu ni je rasanya RM8-RM12.
Murah and berbaloi, sbb boleh pakai lama (:








Sumber gambar: Google lagi. 

So this is how you apply your eyeshadow. (cara Mira)

1. First, apply number four. Base colour. Light shimmery/beige/nude colour dkt the whole eye lid. 

2. Second, apply number three. Brown colour, above the eyelid atau dkt bahagian crease. 

3. Third, apply number five. Black colour, dkt hujung mata.
(Banyak mana nk letak tu depends on your eye, sbb ada mata sepet, ada mata besar. So kena pandai2 lah agak agak)

4. Last, apply number two and one. White/light matte colour dkt bahagian dpn mata and underbrow.



Cuba lah okay? (: Practice makes perfect babyyy!



P/S: Sebenarnya cara apply ni juga bergantung pada jenis berus makeup. Tapi tak pe, later if Mira ada masa Mira buat entri psl eye brushes plak (:

Hope entri ni dpt membantu. Thanks for reading! Byeeee. 


Friday, August 23, 2013

MAKEUP TIPS: Loose Powder, Pressed Powder or Two Way Foundation Powder ?

Assalamualaikum.

Hi gadis gadis ! Pernah awk semua tahu apa beza loose powder, pressed powder (compact powder) atau bb two way foundation powder ?

Keeeeee tak kesah guna mana mana je sama asalkan bedak muka ? Haha. K sini kita discuss sikit apa beza ye.

1. Loose powder 

Pilihan loose powder Mira, loose powder Elianto. Skrg tgh ada sale 50% okay LOOSE POWDER ! Siapa tak ada lagi boleh meluru ke Elianto skrg.



Loose powder adalah sejenis bedak serbuk. Loose powder ni Mira banyak tgok makeup2 artis guna. Sbb loose powder ni sesuai digunakan selepas kita pakai foundation. Nnt kulit kita nampak flawlesssssssss je (: Mira selalu guna loose powder bila nk makeup utk hari Raya ke ada event ke apa ke. Haa. Sbb bg Mira, hasil loose powder ni lebih tahan lama dan cantik. Loose powder ni kita boleh guna sponge yg dia sediakan tu atau pun guna berus mcm berus utk blusher tu.




Ni contoh guna loose powder lepas guna foundation. Tambah lagi kena cahaya matahari, silau terus ! Haha.

KESIMPULAN: pakai loose powder dgn foundation dan pada bila bila masa ada majlis-majlis atau bila rasa nk mulus dan cantik lebih ! :p


2. Compressed powder (Compact powder bulat)

Haa ni Mira rasa semua org pun ada. Compressed powder. Compressed powder ni bentuk dia mst bulat ! Tak kesah lah jenama Maybelline ke, Garneir ke, Johnson&Johnson ke, mesti bulat !


Compressed powder ni Mira selalu guna daily. Contoh utk pg class. Mmg setiap hari pakai. Tp pakai tu je tak ada pakai foundation ke apa. Pendapat Mira lah, compressed powder tak kekal lama sgt and compact powder ni sesuai utk touch up. Bila rasa dah berpeluh ke, hidung dah berminyak ke, touch up guna compressed powder (: itu gunanya size dia kecik dan bulat. Senang bwk kemana mana utk touch up.

KESIMPULAN: compact powder boleh guna harian, sesuai utk touch up dan murah berbanding yg lain !



3. Two way foundation (Compact powder panjang)





Two way foundation/ BB two way foundation/ two way cake ni ada laaahh, haa ini lah ghupenya. Haha. Size dia mst panjang ! Ingat ye, panjang. Kalau compact powder, bulat. Mira start mengkaji apa beza antara dua ni sejak dlu masa Mira cari compact powder tp dah hbs terus Mira amik ni. Mira ingat sama je, size yg lain. Tp beza :/ bila sapu two way foundation powder ni bedak dia lg pekat. Maksudnya bedak dia lg tebal. Cepat je putih :O

Okay, two way foundation powder ni coverage dia lebih mulus dpd compressed powder. Hmm apaaa ye ayat sesuai. Haa "heavier coverage".

Kenapaaaa ada nama "foundation", sbb two way foundation ni adalah foundation dlm bentuk kering. Kenapa "two way" plak, sbb kita boleh guna bedak ni dlm bentuk kering atau basah. Kan dia foundation. So caranya kalau nk guna dlm bentuk basah, basahkan je sikit sponge dia lepas tu sapu bedak mcm biasa (: Mengikut kajian Mira, cewah. Emmm bila kita basahkan sponge dia, hasil dia lebih cantik. Bak ayat di atas tadi, "more coverage".


Mira guna Silky White. Tp sama je semua jenama. Mira amik Silky White sbb murah sikit compare dgn Maybelline :p Hiks



Ini adalah gambar dua hari lepas. Gambar ni diambil didalam rumah jiran pada waktu malam sbb dia buat open house. Err kena bgtau ke -.- K tak. Kesimpulannya skrg, kulit boleh nampak mulus dgn two way foundation powder. (Yg ni Mira basahkan sponge.) 


Sumber gambar bedak: Google. Thank you Google.



Tuesday, August 20, 2013

MAKEUP TIPS: Raya and Makeup

Hellooooo people and Assalamualaikum ! (:

It's have been a long time kan since my last post. Lamaaaa sgt. My last post was on June ! And skrg dah nak dkt end of August. Hmm sebenarnya Mira terfikir utk tutup blog ni, maksudnya tak berblogging dah lah atas sebab sebab tertentu lah kan. Tapi bila dah lama lama, rasa rindu plak. Kenapa kita nk stop buat benda yg kita suka sbb org lain tak suka kan ? Well, kalau org dah tak suka tu tak suka jgak lah. Tak boleh buat apa. So ignore the haters and live life to the fullest (:

Okay, so today's entry Mira akn ckp psl makeup during last Hari Raya ! Not exactly Hari Raya, sebenarnya time ni ada wedding. So yeah, makeup lebih sikit :p Hehe.

Since last few months,I spend most of my time infront of the mirror and main makeup makeup. Haha mcm tak ada kerjakan ? -.- Kadang2 makeup kakak and adik Mira. Dorang jd mangsa eksperimen. Kalau buruk, cuba lagi. Kalau lawa, bahagia selamanya sbb berjaya. Haha. But I'm in love with makeup stuffs. Mira akan tgok makeup tutorials dkt YouTube lepas tu try lah.




Ini kononnya contoh makeup yg Mira nk try utk wedding hari tu. Mira nak guna warna bronze dgn brown. Tp sebabkan hari "tu" nk cpt sgt, sbb nk kena makeup diri sendiri, kakak dgn adik, so dia hentam sahaja.

HASILNYA ?


Haa ada lah bronze dgn brown sikit2. Plus Mira makeup hari tu dkt bilik gelap. Lampu dah lah tak terang, warna kuning plak tu. So Mira tak boleh nk beza sgt warna bronze dgn brown yg Mira dah sapu dkt mata :/ Last2 blend in je dua dua colour tu.

1. Utk eyeshadow, Mira guna warna bronze (dalam) + brown  (luar)
2. Liquid eyeliner warna hitam, buat cat eye sikit sbb nk bagi mata naik.
3. Pencil eye liner warna putih utk bwh mata utk nampak mata bagi besar.
4. Mascara "Big Eye" from Silky Girl. Serious mascara ni memanjangkan bulu mata ! Dah lah MUR ! (Mur = murah)



Untuk makeup kakak Mira plak, Mira buat emmm simple je. Warna2 brown jgak. Tp kakak Mira ni tak suka makeup sgt. Dia kalau boleh nk pakai eyeliner je. Mascara pun dia tak nak pakai :/ So utk wedding tu mira pakaikan dia eyeshadow sikit dgn lukis eyebrow dia.

Eyebrow Along (panggilan kakak Mira) sgt serabut k. Serabut lah jgak. So apa yg Mira buat, Mira lukis eyebrow dia buat line guna eyebrow pencil Elianto, and warnakan dalam guna eyebrow pencil Silky Girl. Baki2 bulu kening yg bertaburan diluar lukisan kening tu Mira cover guna eye concelear dgn bedak (: As simple as that !


  
So this is Aina ! Adik Mira. Ignore muncung itik tu fokus pada mata. MATA. Sbb tu ada bulat disitu. Haha.


Masalah Aina, hm dia tak ada bulu kening (NANGIS !) Bukan  tak ada langsung lah tp nipissss sgt mmg tak nampak bentuk. Susah sikit lah :/ Banyak kali Mira adjust kening dia. Hasilnya, jadilah setebal gini. Tak apa lah, since dia pengapit hari tu, tak apa kening tebal2. Hehe, nampak lah dpd atas pelamin tu. 

Step yg sama Mira buat, lukis dulu bentuk guna eyebrow pencil Elianto and warna dkt dlm guna eyebrow pencil Silky Girl.
 (will upload photos of my makeup stuffs soon !)



That's all for now, thanks for reading ! (:

P/S: Tudung yg Mira pakai tu actually tudung bawal empat segi. Tp Mira pakai lain sikit ! Pakai mcm shawl (:

(Utk gambar full outfit boleh tengok insta Mira : j_mirafilzah)





Sunday, June 2, 2013

HIJAB TUTORIAL: Tutorial Sunsilk Twist

Assalamualaikum.


K, ada yg kata takut dgn video Mira td sbb Mira tak pernah marah, ada yg kesian, ada yg sukaaaaaa tgok cara Mira meluahkan rasa marah tu, dan haaaaa k. K, haha. So, Mira dah privatekan video tu. Sbb org yg Mira nk bg dia tgok, dah tgok. Cukup lah tu. 

Setelah keadaan menjadi suram sikit dgn entri Mira yg lepas, mari menceriakan keadaan dgn belajar tutorial baru, ikatan ikonik "Sunsilk Twist" !  hehehe :D

Kalau korang perasan, iklan baru Sunsilk dlm tv, Heliza pakai tudung mcm ni (:

Sunsilk Twist
**tekan link ni. Mira tak boleh upload video dkt sini :/

COMEL kan suara kakak sorang ni ? hehehe



Cuba lah ! <3


P/S: Received many positive comments from you guys. Thank you so much, thank you for the support, I really need this to stay strong. Thank you readers ! xx










Thursday, May 30, 2013

Hellooooooo JStore !

Assalamualaikum,

Sesiapa yg follow Jovian Mandagie dkt instagram, mesti dah tahu JStore tu apa. Hehehehehe :D 

JStore, merupakan butik baru Jovian Mandagie di Jalan Maarof, Bangsar ! Yg bestnyaaaaa, dlm butik baru ni ada koleksi RTW (Ready To Wear) Jovian yg korang tak perlu lg beli through online ! :D Ouh, tp koleksi2 baru spt Jova, Orked for Tesco dgn Falling Feathers belum ada laaaagii lah (: tu semua collaboration Jovian dgn Fashion Valet, Tesco dan Zalora. 

Dkt butik ni ada macaaamm macam, ada koleksi2 RTW Jovian yg lepas, ada koleksi2 casual wear, ada JHomme !, hehe ada handbaaagggg, ada accessories DAAANNN yg paling penting ada JHijab (: 

First day opening of JStore, hari Jumaat ni pukul 10 pg sampai 8 mlm.
112, Jalan Maarof Bangsar.

Sesiapa nk shopping, singgah lah siniii ! I'm very sure, you gonna love it ! <3
Hehe sbelum tu tgok dlu gambar2 pelancaran JStore semalam (:

BIG 'J"

Can you see what I see ? Hehehe.
That's me ! Thank you Jovian :*

Ketibaan tuan puteri memakai Jelana by Jovian Mandagie dan JHijab Seha (:





Ni baruuuu level bawah. Tingkat 2, 3, 4 korang boleh tgok dkt http://www.keek.com/MiraFilzah !
Liveeee Mira tunjuk korang. Hehe

Sampai sampai sana kita tukar baju, 
pakai Jaxine by Jovian Mandagie dan JHijab Sakura ! :D

With the big boss Jovian Mandagie, and his cute girlfriend Nina.

Aunty Mira with Miraaaaa ! :D

With Lisa Surihani (I adoreeee her so much. Duduk dkt2 nak amik aura sikit, haha) 
and my JHijab sista, Amelia ! <3
Kalau nak tahu koleksi Jovian dan Lisa yg baru, tunggu June ni (;
#LSforJovian

**Sesiapa nk tahu pasal koleksi ni, boleh baca dkt rotikaya.com

Mak cik ni suka datang hulur dekat2 banyak kali, dah lah saya tak boleh tolak benda benda manis mcm nii.

Eheemmmm, cantik kaann ? (:

Habis dahhhh !