Tuesday, August 20, 2013

MAKEUP TIPS: Raya and Makeup

Hellooooo people and Assalamualaikum ! (:

It's have been a long time kan since my last post. Lamaaaa sgt. My last post was on June ! And skrg dah nak dkt end of August. Hmm sebenarnya Mira terfikir utk tutup blog ni, maksudnya tak berblogging dah lah atas sebab sebab tertentu lah kan. Tapi bila dah lama lama, rasa rindu plak. Kenapa kita nk stop buat benda yg kita suka sbb org lain tak suka kan ? Well, kalau org dah tak suka tu tak suka jgak lah. Tak boleh buat apa. So ignore the haters and live life to the fullest (:

Okay, so today's entry Mira akn ckp psl makeup during last Hari Raya ! Not exactly Hari Raya, sebenarnya time ni ada wedding. So yeah, makeup lebih sikit :p Hehe.

Since last few months,I spend most of my time infront of the mirror and main makeup makeup. Haha mcm tak ada kerjakan ? -.- Kadang2 makeup kakak and adik Mira. Dorang jd mangsa eksperimen. Kalau buruk, cuba lagi. Kalau lawa, bahagia selamanya sbb berjaya. Haha. But I'm in love with makeup stuffs. Mira akan tgok makeup tutorials dkt YouTube lepas tu try lah.




Ini kononnya contoh makeup yg Mira nk try utk wedding hari tu. Mira nak guna warna bronze dgn brown. Tp sebabkan hari "tu" nk cpt sgt, sbb nk kena makeup diri sendiri, kakak dgn adik, so dia hentam sahaja.

HASILNYA ?


Haa ada lah bronze dgn brown sikit2. Plus Mira makeup hari tu dkt bilik gelap. Lampu dah lah tak terang, warna kuning plak tu. So Mira tak boleh nk beza sgt warna bronze dgn brown yg Mira dah sapu dkt mata :/ Last2 blend in je dua dua colour tu.

1. Utk eyeshadow, Mira guna warna bronze (dalam) + brown  (luar)
2. Liquid eyeliner warna hitam, buat cat eye sikit sbb nk bagi mata naik.
3. Pencil eye liner warna putih utk bwh mata utk nampak mata bagi besar.
4. Mascara "Big Eye" from Silky Girl. Serious mascara ni memanjangkan bulu mata ! Dah lah MUR ! (Mur = murah)



Untuk makeup kakak Mira plak, Mira buat emmm simple je. Warna2 brown jgak. Tp kakak Mira ni tak suka makeup sgt. Dia kalau boleh nk pakai eyeliner je. Mascara pun dia tak nak pakai :/ So utk wedding tu mira pakaikan dia eyeshadow sikit dgn lukis eyebrow dia.

Eyebrow Along (panggilan kakak Mira) sgt serabut k. Serabut lah jgak. So apa yg Mira buat, Mira lukis eyebrow dia buat line guna eyebrow pencil Elianto, and warnakan dalam guna eyebrow pencil Silky Girl. Baki2 bulu kening yg bertaburan diluar lukisan kening tu Mira cover guna eye concelear dgn bedak (: As simple as that !


  
So this is Aina ! Adik Mira. Ignore muncung itik tu fokus pada mata. MATA. Sbb tu ada bulat disitu. Haha.


Masalah Aina, hm dia tak ada bulu kening (NANGIS !) Bukan  tak ada langsung lah tp nipissss sgt mmg tak nampak bentuk. Susah sikit lah :/ Banyak kali Mira adjust kening dia. Hasilnya, jadilah setebal gini. Tak apa lah, since dia pengapit hari tu, tak apa kening tebal2. Hehe, nampak lah dpd atas pelamin tu. 

Step yg sama Mira buat, lukis dulu bentuk guna eyebrow pencil Elianto and warna dkt dlm guna eyebrow pencil Silky Girl.
 (will upload photos of my makeup stuffs soon !)



That's all for now, thanks for reading ! (:

P/S: Tudung yg Mira pakai tu actually tudung bawal empat segi. Tp Mira pakai lain sikit ! Pakai mcm shawl (:

(Utk gambar full outfit boleh tengok insta Mira : j_mirafilzah)





20 comments:

DAYG ♥ said...

Teringinnyaaaaa nak jumpe Mira ni. :) U r so adorable pretty! :*

As Razali said...

U're so talented in make up.

nurdani said...

cantiknya. hari tu dah cuba buat tapi nampak pelik. mungkin saya tak pandai lagi. hehe

Syafiqah Hashim said...

lawa mira :)
serious pandai makeup2..heheee

Asyik Izas said...

cantik make up tu..
mira jgn stop berblog yea..ada ramai lg pembaca yg suka baca blog mira..ignore jea the haters yg mmg selalu xpuas hati tu..:)

fasha said...

mirah memang suka bereksperimentasi kan..ehehee...bagus2..

boni kacak said...

kalau kening nipis memang ada sedikit masalah kan?hahaha

NORAFIZA OTHMAN said...

Ermm super cute!!!

Cik Mun said...

cantiklaaaa...

Shazwani Ramly said...

cantik!

Asha Lya said...

Salam mira..nice make-up

Asha Lya said...

Salam Mira..nice make-up

Asha Lya said...
This comment has been removed by the author.
Dylla Abas said...

simple but nice :)

bintangmalam said...

kdang2 mira nampak muke budak2..kdg2 mature..kadg2 comel..haishhh mira mmg cantikla..dah ar pndai makeup2..nti make up kan kite pulak..hehehe

khadijah said...

Cantik adik beradik mira macam mira jugak, makeup pun csntik je semue, simple dan tak tebal sangat lagi cantik nmpak ♥

Illy Ariffin said...

beautiful look :)

Syazary Sukor said...

salam singgah bersama puisi generasi anak muda. :)

Amirah Filzah said...

Thank you semua (:

Adelle Alexa said...

thanks ya, isi artikelnya keren.
bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki muslimah selutut grosir..
Trims :)