Monday, August 26, 2013

MAKEUP TIPS: How to apply your eyeshadow?

Assalamualaikum.

Ada beberapa org request Mira utk buat tutorial eye makeup. But since Mira rasa mcm berabad lagi nk buat, Mira buat entri ni utk explain pasal eye makeup dulu k (: 




First of all, eyeshadow. Mira rasa kita tak perlu ada eyeshadow palette yg besar banyak banyak warna tu. Buat apa kan :/ Yg penting, kita kena ada basic colour je. Sbb basic colour ni sesuai dgn apaaaa sahaja cara makeup, natural makeup ke, smokey eye ke, arabian look ke, semua guna basic warna je. 



Ni contoh warna warna basic. 

Tp bg Mira, cukup kita ada 4 warna:

1. Black (first in the palette, from right)

2. Dark brown (second in the palette)

3.  Light shimmery colour/Beige/Nude
(4th in the palette)

4. White/Light matte colour
(last in the palette)

Kalau Mira, Mira beli satu satu eyeshadow from Elianto. Contoh mcm ni, gambar Google je. Kemalasan sgt nk tangkap gambar brg makeup sendiri.



Kalau beli mcm ni lagi jimat, satu ni je rasanya RM8-RM12.
Murah and berbaloi, sbb boleh pakai lama (:








Sumber gambar: Google lagi. 

So this is how you apply your eyeshadow. (cara Mira)

1. First, apply number four. Base colour. Light shimmery/beige/nude colour dkt the whole eye lid. 

2. Second, apply number three. Brown colour, above the eyelid atau dkt bahagian crease. 

3. Third, apply number five. Black colour, dkt hujung mata.
(Banyak mana nk letak tu depends on your eye, sbb ada mata sepet, ada mata besar. So kena pandai2 lah agak agak)

4. Last, apply number two and one. White/light matte colour dkt bahagian dpn mata and underbrow.



Cuba lah okay? (: Practice makes perfect babyyy!



P/S: Sebenarnya cara apply ni juga bergantung pada jenis berus makeup. Tapi tak pe, later if Mira ada masa Mira buat entri psl eye brushes plak (:

Hope entri ni dpt membantu. Thanks for reading! Byeeee. 


11 comments:

AkuBukanLelaki said...

yeayyyyyyyy! mekasih yea.Pasni bole la try.Huhu

MiSz fiFiEyQa said...

Thanx mira for the detailed tutorial.. ;)
Bolehlah try lepas ni..hehe

Husna Zakeria said...

nampak macam senang . tp bila try sendiri , erghhh , rasa seram pulak nak tengok mata sendiri . hehee . btw , thanks mira . buat banyak lagi tuto eh . hehee

♥nurul♥ said...

hehe samala kite,mira. betul,basic color eyeshadow ni mmg kena ada utk setiap wanita, kerana dirimu bgitu bharga hahah

Asyik Izas said...

cantik sgt2..:)

Cik Mun said...

cantik..bolela mun cuba nnti..

SecretOfShaila said...

cantiknya...thanks for the sharing..^^

nurdani said...

sangat membantu sebab saya ada masalah nak make up bahagian mata ni. thanks mira!

lepas ni kalau dah berjaya buat, saya tag mira kat insta. haha

Nur Kamsinah said...

cantik mira.. (",)

cik bunga said...

Yang ni mira pakai bulu mata palsu ke ? or mira pakai mascara je ?

Adelle Alexa said...

terima kasih ya...
Hasilnya menarik sekali ya...
dengan begini bisa tampil cantik dengan mata bersinar dan memakai kaos kaki wanita yang saat ini banyak pengemarnaya