Wednesday, May 18, 2011

The New Image of Amirah Filzah

hello dan assalamualaikum (:


haaaaiii :D pertama sekali, terima kasih kerana bukak blog sy dan baca post baru sy ni. apakah itu "new image" of AF ? hehe. mulai hari ni, secara rasmi, secara sah, secara sukarela, secara ikhlas dgn hati yg tulus, Amirah Filzah sudah bertudung (: alhamdulillah. hari ini, dgn sendirinya hati sy nak pakai tudung. amin. akhirnya Allah makbulkan doa sy, buka hati sy supaya sy betul2 bersedia utk pakai tudung dgn keinginan hati sendiri bukan kerana keinginan org lain. k nk bgtau tu jeeee :p


beberapa hari yg lepas, sy ada tanya pendapat 2 org lelaki tentang pemakaian tudung. 


first conversation dgn Bubu *bukan nama sebenar. hehe.


AF : Bubuuuu, i nk tanya pendapat u k ? jwb je apa u rasa, pendapat u sendiri. pakai tudung tu wajib. so apa pandangan u dgn pakai tudung ni ? permpuan mmg patut pakai tudung ke, sbb satu kewajipan kan. ke bg u biar lah perempuan tu nk pakai, baru pakai. biar hati ni terasa nk pakai. atau, pendapat2 u yg lain ? so bg u,pendapat u apa ? 
[soalan ni ditanya HANYA ats sbb keinginan sy utk tahu pendapat seorg lelaki ye] 


Bubu : Yes, betul tutup aurat tu wajib (: tp, dlm islam, kte x boleh label org semata2 sbb x pakai tudung. di Malaysia, tudung itu disalah erti dgn adat, norma semuanya. itu x betul. so kuncinya disini ialah hidayah dan hati (: setengah org mungkin ckp "apalah solat tp still x tutup aurat", tp bg i, if someone tu jaga solat walaupun x bertudung, one day mesti dia akn dpt hidayah tu. something that is strong inside her heart that makes her nak pakai tudung. secara ikhlas. that's the right thing, that's HIJRAH.
[Bubu ni boleh ganti Dr. Fadzilah Kamsah laaaahh. hehe]


AF : Aww Bubuuuu, i like yr answer (: bla bla bla bla (benda x penting) bla bla bla. yg sebenarnya, mak lah ckp td, "angah nk masuk U dah. mak rasa angah patut pakai tudung".
[okay skrg jgn salah anggap ye, sy pakai tudung sbb mak suruh sy pakai tudung. TAK. mak x pernah memaksa. dpd dulu, thn lepas lg mak ada ckp psl pakai tudung. tp mak x pernah memaksa sy. hari ni mmg sy sendiri rasa nk pakai tudung dan bersedia utk pakai tudung selamanya.]


Bubu : sbb tu i x discriminate org pakai tudung ke x. bg i, if hati dia baik, bersih, jaga solat. mst one day dia akn pakai tudung jgak. semuanya ttg hati. when the time comes, ia akn tergerak sendiri. just doa to be a better person. pendapat i, maybe, maybe lah ehh. yr mom is protecting u. mst pelik kan ? knp protect plak betul x ? so kte berbalik semula pd soal aurat td. knp kena tutup aurat ? (: sbb utk memelihara pandangan org lelaki. dan utk menjaga seseorg wanita. myra, i admit yes u cantik, u pakai tudung pun cantik sbnrnya. tp if u x pakai tudung, setengah org may look at u sgt attractive. people may disturb u. and i'm sure yr mom x suka mcm tu (: give u an example lah eh. 2 org lelaki, badan tough, x pakai baju, sorg nampak pusat, sorg lg x nampak. mana nmpk lebih menarik ? (:


AF : Haha kalau lelaki x pakai baju mst lah nampak pusat ! :p okay satu lagi lelaki tu mst pakai seluar tinggi sgt. haha. emm nmpk pusat lah (:


Bubu : So myra, nmpk x knp kena tutup aurat ? (: u sendiri admit lelaki yg nampak pusat bukak aurat nmpk lebih attractive. mcm tu lah jgak lelaki pandang permpuan yg x tutup aurat mcm pakai skirt ke apa ke. attractive (: utk menjaga permpuan2 islan ni dr pandangan lelaki, maka kena tutup aurat (: tp benda ni subjective jgak, setengah org tgok x rasa pape pun kan, rasa biasa je. haha.


*****okay panjang lg conversation ni sbrnnyaa, sorry dh x sempat nak taip [:


second conversation dgn Bobo. *bukan nama sebenar.


AF : Boboooo, i nk tanya pendapat u k ? jwb je apa u rasa, pendapat u sendiri. pakai tudung tu wajib. so apa pandangan u dgn pakai tudung ni ? permpuan mmg patut pakai tudung ke, sbb satu kewajipan kan. ke bg u biar lah perempuan tu nk pakai, baru pakai. biar hati ni terasa nk pakai. atau, pendapat2 u yg lain ? so bg u,pendapat u apa ? 
[copy paste jeeee :p]

Bobo : Okay. my opinion is strongly more to what my parents want. sbb dorg dah didik i mcm tu kan. so pendapat i. girl utk i, mmg kena pakai tudung. tp kalau bfore khwn tak pakai tudung tu, x pe lg lah. btw, pendapat sbnr i adalah, girl mmg kena pakai tudung. first, aurat. kalau x tutup, dosa lah kan. second is, bila girl yg x pakai tudung ni, i tgok, lelaki2 zaman skrg ni bahay. kalau dia dh nmpk org tu x jaga aurat, lawa, and paling x suka bila pape jd dkt girl tu. tp bukan salah lelaki tu. dah permpuan tu yg bg lelaki tu peluang. tu lah yg i takut tu. baru2 ni, ada girl baru balik dr sekolah, bukak tudung jln sorg2. then a guy umur 23 tarik masuk dlm kereta and rape her. takut sgt. lelaki tu dah lah kaya. tp knp dia buat mcm tu ? sbb ada peluang. tu je.


*****okay, dua2 pendapat Bubu & Bobo ni mempunyai conclusion yg samaaa (: dan boleh difikir2kan sendiri. 


P/S : dialog2 ni adalah original, tiada tokok tambah sendiri yeeeeeee. okaaayy, skrg meh kita tgok gmbar2 hari "pertama" sy (: excited ni, bnyk betul gmba amik :p lokasi di dlm kereta abah, kedai Honda, Midvalley & Palaca of the Golden Horses.

























 

27 comments:

Haiqal Afiq said...

bertambah manis :)

Pyka Rahmat said...

sukaaaaaaaaa bizillion kali <3

unikl said...

for me p'dpt bubu not dat good.
soal agama xboleh ikowt hati or wat eva.
kalo dkt time zmn nabi, if turun ayat xboleh wat ini, shbt2 scra automatik kn turut. diowg xade tunggu nk dpt hidayah or biar hati t'buka dlu.

1st of all this just my opinion, no offence ok. cara mak u tu pun actly slah. as we all know, dkt akhirat nanti mak akan lupa ank, suami lupa isteri n so on. so when the time come (hari p'hitungan, u as daughter akn tarik ur family ke neraka as alsn utk dosa yg u laku kn, (xpkai tudung). dis wat we call saham dosa. same as pahala, dosa pun ada saham2 jga. but chill, yg lepas tu biar lepas, Allah tu Maha Pengampun. :)

n yeah, ape yg bobo ckp tu btl, dat why islam suro tutup aurat. man ni pelik ckit. their imaginasi sgt dsyt. till den ceramah dri i. haha.. no offence yea! :)

Nur Asilah Mohammad said...

waa.. new image, cantik.. congratess adik.. :)

Nurul Mazni said...

alhamdulillah.. penghijrahan yang bagus dan semoga kekal lama.. apa yg kawan2 mira ckp tu betul.. aurat wanita ni macam emas dalam almari kaca.. kene dijaga rapi..takut hilang atau dicuri. bukan macam bunga plastik yang boleyh letak kat atas rak.. tak payah nk jaga rapi.... semoga akan datang ramai lagi yg tertarik utk menutup aurat.. insya allah..

hm pictures.. said...

i nak komen kat sini xnak FB sbb ramai org baca..ekekekee.. :P
first thing first.. alhamdulillah..angah dah berubah to be a better person..and as ur fren i'm very proud of u..(senyum meleret biler u tag gmbr kat FB tu ekekee..)dah agk pd awal tp x bajet secepat ni..hehe..so i harap berkekalan eh..and satu mende angah kena ingat ialah niat kena btol.. baru mende ni berkekalan.. niat kerana Allah..tunaikan tanggung jawab dan tinggal yg di larang..InsyaAllah.. :) dan satu lg mende ialah u perempuan.. n sebelom u kawen dosa u abah yg tanggung..tangung jawab die..so if u love him..so kena jaga la kan... :)eh merepek panjang lak..haha! ok2.. wat ever it is gud luck and be strong..sbb byk dugaan nak wat baik ni.. ingat Allah syg kita.. take care.. ;)

p/s: kena tukar plan shoot angah in new image..(kalo nak la) :P

sarah said...

tahniah Amirah! i kenal u since u masuk photoshoot muslimah 2,:)

amirah filzah said...

thanks haiqal & pyka (:

unikl : thanks (: ye i setuju. tp pendapat org berlainan. bukan semua org dpt fhm cara kte fhm. so i respect mana2 pendapat yg dorg bg.

thanks asilah, kak mazni (:

kechik : thanks kechik (: ouhhh haha, tukar plan ? boleh jeee :p

thanks kak sarah (: mira pun kenal kak sarah sejak photoshoot muslimah tu (:

SemuaHitam said...

salam.. saya minta maaf dulu...

satu lagi bila dah dapat hidayah untuk bertudung alhamdulillah.. tapi seeloknya semua gambar yang tak bertudung dapatla dibuang atau disimpan secara peribadi (untuk mahram).. bukan tatapan umum... kerana setiap kali org lain yang lihat aurat kita, masa itulah kita akan dibebani dosa.. subhanallah.. sekadar pedoman untuk bersama..

minta maaf sekali lagi... salam

redtide said...

Salam,

bloghopping.. tahniah, suatu penghijrahan yang baik. Nak kongsi artikel ni. Semoga ia menjadi suatu peringatan bagi kita semua.

saifulislam.com/8139

Artikel yang menjelaskan dengan lebih teliti mengenai maksud "berhijab" dan erti "Taqwa" kepada Allah. Apabila Islam diambil, ambillah ia secara sempurna.

Semoga Allah Ta'ala sentiasa memperingatkan kita apabila terlupa atau tersalah dan memberi kita semua petunjuk agar sentiasa memperbaiki diri dan mempertingkatkan taqwa kepadaNya. Amin..

Ayeem Jemain said...

masyaallah lawanyaa.. hehe

a little less conversation said...

bagus..tapi pakai tudung tu bia istiqamah k dan kene ngn niat nye

Hanie_Dew said...

pakai tudugn nampak lagi comel dan berisi.bukan gemuk, macam muke penuh..aisehh,..xtau la nak ckp camane..

overall..cunnnn..

Marwan Hakimovich said...

Miss, I agree with SemuaHitam's opinion regarding the old pics of you. Btw, congratz for your bravery and determination to change, i know many girls still hesitate to do what you have done. You have passed the first step (by covering your aurat), which is the hardest step and I hope that you'll istiqamah in your changes. Welldone.

hans0 said...

teruskan memakai tudung... thumbs up... jangan pakai tudung sahaja, kukuhkan iman... bersama beri ingatan

yus_anakmelayu said...

Alhamdulillah... jika hidayah itu untuk kamu, semoga kekal hingga saat kamu berteman dengan tanah.... :) Bertudung(menutup aurat) itu wajib ke atas sesiapa pun samada dia baik atau jahat, berilmu atau tidak, beroleh hidayah Allah atau tidak. Mahu tidak mahu, perlu bertudung. sekadar berkongsi peringatan untuk kamu dan diri sy sendiri, menutup aurat bukan sekadar melilit sehelai kain di atas kepala. Mutakhir ini terlalu ramai yang bertudung tetapi tidak menjaga aurat yang lain. Tidak salah berfesyen dan berhias dengan tudung, tetapi lihatlah aspek hukum dahulu sebelum melihat aspek kecantikan. :) Saya bangga sebagai Muslim bila kamu bertudung atas kerelaan sendiri kerana bertudung bagi wanita merupakan uniform orang muslim, memperlihatkan betapa profesionalnya kita :) Susunan ayat kamu dalam blog ini sangat tertib, tahniah :) Assalamualaikum :)

Syera said...

kita suka sgt ! :)) <3

Diego palacias said...

good entry again :)

for me , tudung is about covering apart of women's aurat . as a muslimah , di wajibkan bertudung selain pakaian yg menutup aurat . itu sume utk mengelakkan berlaku nye perkara yg tak baek cm bobo n bubu ckp tuh.. mmg tak pakai tudung tu nmpk attractive , menarik .. tp luaran .. nowadays , masa berlalu dgn pantas .. kalo cantek skang , kt tak tau lg 10,15 tahun kt cantek ke tak rite ? bl u bertudung , at least dalaman u da didik diri u tok zahirkan keindahan dari hati u iaitu dgn menurut perintah dari yg Esa . Cantek or tak bl bertudung , itu sume subjektif , pndangan manusia sume berbeza . yg penting u yakin ngan diri u ngan pe yg u wat k . insya allah , tuhan akan sntiasa dkt n lindungi u . mmg itu pun yg kite harapkan sbg hamba nye kan .

renung2 kan dan slmt beramal .. ngee~

p/s: like ur tudung pix :) . really suites u ...

MaKR said...

Baru jumpa blog ni dari FB AyeemAyam.

Alhamdulillah jika sudah tekad untuk menutup aurat.

Apa yang [SemuaHitam] katakan, jika betul tekad, gambar2 yang menunjukkan aurat tu hendaklah dikeluarkan dari dunia maya ni tidak kira di blog dll.

Setiap helai rambut yang ditatap oleh si lelaki bukan mahram mendatangkan dosa kepada empunya badan dan juga yang melihatnya.

Semoga Allah SWT menjaga maruah kita dan memberikan kita kejayaan didunia dan akhirat.

Wallahu'alam.

Amirah Filzah said...

# saya dah delete semua post yg ada gambar saya yang tidak bertudung dulu. harap maklum kalau blog saya ni dh jadi sikit entri k (: nanti lama lama banyak lah balik (:

EmanTheHalia said...

M.A.N.I.S

Uchi kay-f @hmad said...

omg! ciptaan tuhan...nk sketch awk boleh?

**tgk sambil gosok mata** hihihi

**aik ci hanie dah sampai sini xbgutaw pun iyer..ohho..

NurHafiezatuL said...

Salam mira.. :)
Well, firstly I really happy seing your new image now...I totally disagree about the first comment from Bubu...As muslims ,wearing Hijab is our obligation towards our religion..and regarding to this Hijab-thingy, I totally disagree when he said, "if someone tu jaga solat, walau pun tak bertudung, one day mesti dia akan dapat hidayah tu"..
This looks very petty but one just shouldn't have said that...Hidayah! it all comes from Allah...but,looking to this matter, do you think Allah fixed this rule just because He has to wait for His servants to obey Him???Basically, it sounds ridiculous..For example, Allah has asked me to wear Hijab..Then, I disobeyed Him and said I'll wait for His Hidayah to come after me..only then, I'll wear Hijab..then what's the use of asking me to wear Hijab if He can grant me Hidayah in the first place???...Second thing is,I don't think someone really "jaga solat" eventhough she's not wearing kind of hijab to cover her bodies...If she's the devout one,why can't she just put up the hijab and follow up the obligation...I don't think that she needs to wait for a long time just to wear hijab...this is real...if someone is kind of person who really knows how to take care of his or her prayers or is even used to avoid from commiting wrong doings,I don't think that she needs Hidayah just to wear Hijab after all..this is because,wearing Hijab has been fixed by Allah for women in Al-Quran already..
I'm sorry if I'm a bit harsh but I meant nothing..Throwing comments here really drags yourself back into this..I'm sorry..But, I just don't like Bubu's statement....Btw, I love your style and you're really pretty girl... :)
and about your new image, I'm sure you'll keep it remains long...when Hijrah is done,it means that your heart has decided whom it likes and whom it doesn't..and it does on its own whenever you least suspect it, or even when you don't want it to...
thanks for reading my very long comment..tehehe... Salam ^__^

ainaa afiqah said...

baru follow mira ..muke mira sangat cantik .Subhanaallah sungguh indah kan ciptanNya .. semoga terus istiqamah dgn penghijrahan nie ..kalau rajin & sudi follow my blog http://ainaaafiqah.blogspot.com/ :)

iezatiy nadhya said...

kembar irene. hihi. tahniah. kerna dpt nur. keep it up girl. suka blog ni. fis time baca. jatuh cinta tahuu. :)

iezatiy nadhya said...

kembar irene. hihi. tahniah. kerna dpt nur. keep it up girl. suka blog ni. fis time baca. jatuh cinta tahuu. :)

Redsjohn said...

alhmdulillah.cantik sangat:)